Ľ.GALKO: Obete masakry v Tokajíku sa zachovali čestne a sú nám príkladom aj dnes

19.11.2011 Stropkov

Tokajík 19. novembra (TASR) - Minister obrany Ľubomír Galko si dnes na pietnej spomienke pripomenul 67. výročie Tokajíckej masakry počas druhej svetovej vojny. Nacistickí vojaci 19. novembra 1944 za pomoc partizánom zabili 32 mužov a obec Tokajík vypálili.

\"Hoci sa druhá svetová vojna odohrala už pred mnohými rokmi, aj dnes je dôležité, aký postoj zaujmeme, keď ide o hodnoty mieru a demokracie,\" konštatoval minister.

Podľa Galka je odsúdeniahodná akákoľvek podpora totalitných režimov, ktoré sú založené na rasovej či národnej nenávisti a potierajú práva ktorejkoľvek rasy, národa či menšiny.

\"Nech sú nám aj dnes obyvatelia Tokajíka príkladom. Oni neboli pasívni, ani ľahostajní. Neprizerali sa nečinne zlu, nespravodlivosti a nacistickému teroru. Snažili sa pomocou partizánom prispieť k boju proti fašizmu. Aj títo hrdinovia pomohli, aby sme my dnes mohli žiť slobodne,\" dodal počas pietneho aktu minister Galko s tým, že na statočných obyvateľov Tokajíka sa nesmie zabúdať. Zároveň pripomenul, že odkaz obyvateľov Tokajíka z druhej svetovej vojny žije ďalej.

\"Aj dnes je mnoho situácií, keď sa rozhoduje, aká bude naša budúcnosť. Nájdime všetci tú silu a statočnosť v sebe a rozhodnime sa aj my konať v prospech demokracie, slobody a čestnosti,\" uzavrel Galko.

Obec Tokajík je jedna zo 102 obcí, ktoré nacisti počas druhej svetovej vojny vypálili. Obyvatelia Tokajíka počas vojny pomáhali partizánskym jednotkám ukrytým v okolitých lesoch. Poskytovali im jedlo, lieky, ale aj potrebné informácie. Oslobodením desiatok sovietskych zajatcov, ktorí boli v obci ubytovaní v októbri 1944, padol Tokajík a jeho obyvatelia do nemilosti fašistov. Tí sa práve pred 67 rokmi 19. novembra pomstili. Asi 200 nemeckých vojakov obsadilo obec a 34 mužov zatkli a odviedli za obec. Zastrelili ich okamžite po vynesení rozsudku smrti.

Dvaja muži masakru akoby zázrakom prežili, lebo ich trafili do pleca a nohy. Do vykopanej jamy spadli medzi prvými, a tak si nemeckí vojaci nevšimli, že pod telami mŕtvych susedov ešte žijú. Na druhý deň sa nacisti vrátili. Ostatných obyvateľov - mužov, ženy, deti a starcov vyhnali, domy vyrabovali a obec podpálili. Zhoreli všetky budovy, okrem jedného domu a kostola.

Minister obrany navštívil aj miesto masakry. \"Až ma trasie, keď si uvedomím, čo strašné sa tu udialo,\" povedal Galko. Ešte v piatok (18.11.) sa zúčastnil na už piatom Koncerte pre Tokajík, ktorý okrem obce pomáhalo spoluorganizovať Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Spomienka na výročie potom pokračovala v sobotu kladením vencov pri pamätníku.
 

Vyberte región